Kauniita asioita juuri nyt

Satu Rämö kirjoittaa aina kuun alussa Doing Stuff I Love -blogissaan (ennen Salamatkustaja-nimellä kulkenut blogi) “Kuukauden kymmenen” -listan, jossa hän ikään kuin kirjaa tulevalle kuukaudella tavoitteita ja ajatuksia pitkälti työhön liittyen. Listaihmisenä minusta on ihana lukea tuollaisia juttuja, ja sen innoittamana listaan nyt kymmenen tähän hetkeen kauneutta ja iloa tuovaa asiaa. (Asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä.) Tämä myös siksi, että olen huomannut työkiireiden vuoksi alkaneeni jälleen unohdella asioita ja palavassa halussani olla jälleen hajamieletön ja keskittymiskykyinen ihminen, ajattelin hyvien asioiden pohtimisen maadoittavan juuri nyt mukavasti. Ja onhan sentään perjantai!

1) Huumori
Tammikuussa tajusin kadottaneeni huumorintajun muistini lisäksi. Onnekseni Viaplayn tarjous kolmesta kuukaudesta yhden hinnalla kilahti sähköpostiin joulun tienoilla, ja pääsin jälleen katsomaan Frasieria. Ah, miten mahtavaa sarkastista naljailua ja neurooseja! Totesin pari iltaa sitten olevani jälleen turvallisemmilla vesillä huumoritilanteeni kanssa, kun nuorimmaiseni kertoi nukkumaan mennessä pohdintojaan eläimistä; jos Tyrannosaurus rex oli lihansyöjäpeto niin puput ovat sitten porkkanapetoja. Petoja kaikki tyynni. Ja äsken luin pitkästä aikaa hauskan tekstin, kun Antti Holma pohti Kotivinkin kolumnissaan sitä, miten kotitöissäkin voi tulla paremmaksi, vaikkei niistä pidäkään.

2) Aurinko
Alkuviikosta tunsin, että aurinko lämmittää, vaikka pakkasta olikin reilusti. Se on aina yksi alkuvuoden parhaimmista päivistä, kun tuntee taas auringon iholla. Talvi, pakkanen, korona… Kaikki tuntuu siedettävämmältä, kun mennään kevättä kohti.

3) Lumi ja pakkanen
Koronan tultua keskuuteemme (pun intented) olen ulkoillut paljon, ja olen siedättynyt ulkoilman vaihteluille. On hämmentävää huomata yhtäkkiä hinkuvansa ulkoilmaan etenkin silloin, kun on viettänyt työpäivän tietokonetta naputtaen. Pari päivää ennen joulua maa oli märkä ja musta Oulussakin, ja se oli ehkä masentavin pikimusta pätkä koskaan. Olen toki sisäistänyt sen, että ilmastonmuutos tekee tuhoaan Suomen talville, mutta nyt se tuntui iskevän kuin märkä rätti päin näköä. Kun lumi satoi päivää ennen joulua, ja sen jälkeen sitä on tupruttanut melko kasa kera mojovien pakkasten, olen ollut äärimmäisen onnellinen talvesta. Sitä ei voi enää pitää itsestäänselvyytenä.

4) USA = Joe Biden
Jossakin kirjoitettiin, että “boring is the new black”. Vaikka en pidä Yhdysvaltain uutta presidenttiä tylsänä, on aivan mahtavaa kuunnella järkevää ja normaalia puhetta. Olen aina sanonut, että New York on henkinen kotini, ja on ollut raskasta kuulla, miten Trumpin presidenttikausi on sielläkin vaikuttanut asioihin. Ihmisten ilkeys toisiaan kohtaan alkoi mennä liian vaikeaksi asiaksi käsittää. Ehkä nyt on mahdollisuus mennä parempaa kohti.

Ettei mene ihan murheelliseksi pohdiskeluksi tämä lista, kun kuitenkin oli tarkoitus listata iloa ja kauneutta…

5) Huulipuna
Sain joitakin viikkoja sitten todeta olevani sittenkin huulipunaihminen! (Tähän liittyy juttu, joka on vielä hys. Aiheesta tulee tekstiä maaliskuussa.) Nyt voin olla kuten Audrey Hepburn huonoina päivinä ja ajatella: “On a bad day there is always lipstick”.

6) Teatteri ja elokuvat kotona
Ehdin viime vuonna käydä kaksi kertaa elokuvateatterissa: yhden kerran ennen kuin koronasta ajatteli olevan suurempaa harmia ja toisen kerran syksyllä ennen kuin rajoituksia kiristettiin uudestaan. Teatteripaneelin toimintaan osallistuin joitakin kertoja koronarajoitusten kera. Nyt olen pyrkinyt tuomaan näitä asioita kotiin, koska kulttuurin kaipuuni alkaa olemaan niin suuri. Jouluna katsoimme Saiturin joulun livenä Tampereen Teatterista. Jes! Yle Areenasta olen katsonut kaikki Hercule Poirot -elokuvat.

7) KIRJAT!
Joulupukki toi minulle Adlibriksen lahjakortin. Tiesin sen olevan korvamerkitty Barack Obamalle. A Promised Land on lähes 800-sivuinen järkäle, mutta yllättävän nautittavaa luettavaa. On ihanaa keskittyä vain yhteen kirjaan kerrallaan; minulla on viime vuosina ollut paha tapa ongelmakäyttää kirjastoa ja kirjoja niin, että en ole ehtinyt lukea kuin sivun sieltä toisen täältä, kun kirjoja on ollut niin paljon lainassa. Onneksi minulla on kotikirjasto, eikä luettava ihan heti pääse loppumaan.

8) Opiskelu
Olen päässyt mukaan TAKU:n mentorointiohjelmaan. Olemme tavanneet kerran, enkä malta odottaa, mitä kaikkea opin mentoriltani sekä kanssa-aktoreilta. Kaikki ovat ihan huikeita ammattilaisia! Lisäksi soitin tänään Lapin yliopistoon saadakseni lisätietoja uudesta syksyllä alkavasta taiteen asiantuntijan maisteriohjelmasta. [Hytkyy tuolissa innostuksesta.]

9) Maalaaminen
Työhuoneessa odottaa kaksi isoa taulupohjaa… Nyt on tarpeeksi monta vuotta mennyt pohtiessa “maalatako vai eikö maalata”. Lopputuloksen uskallan ehkä laittaa jossain vaiheessa tänne näytille. Ainakin sitten kun olen muutaman vuoden verestänyt taitoja…

10) Haaveilu ja kaiken maailman unelmointi
Haaveilen New Yorkin matkasta. Ja heti kun mahdollista, haluan matkustaa Helsinkiin ja mennä Ihohoitola Lupaukseen Dr. Hauschka ihohoitoon. Lupauksessa on järisyttävä määrä tietoa ja taitoa kaikkeen ihoon, ihonhoitoon, luonnonkosmetiikkaan ja holistiseen kauneudenhoitoon liittyen. Hyvä esimerkki: kaksi päivää sitten Lupauksen perustaja Tarja Kivinen kertoi Instagramissa, miten asiakkaiden ongelmiin paneutuminen on usein vaatinut moniammatillista yhteistyötä. Oli esimerkiksi selvinnyt, että asiakkaan aknen taustalla olivat purentavaivat (jäykkyys purentalihaksissa).

Published by Anu

Kahden lapsen äiti, taiteen tuijottelija, kirjoittaa ja lukee paljon, rakastaa merta ja New Yorkia. Kauniista asioista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: