Kauneudenhoidosta

(Lupaan, että ensi viikolla kirjoitan otsikon eri muotoon!)

Kauneudesta on aika vaikea puhua ilman, että puhutaan ulkoisesta kauneudesta, kauneudenhoidosta tai ylipäätään ihmisten kauneuskäsityksistä. Minullakin oli parikymppisenä Vogue-vaiheeni, tuskailuni siitä että en ole syntynyt supermallimittoihin ja ajatukseni, että saan muutettua ulkonäköäni ostamalla aina uuden kasvorasvan tai meikin. Vanhentunut olen, mutta ulkonäköäni eivät ole suurissa määrin kosmetiikkatuotteet muuttaneet vaan eniten ehkä vajaan parin vuoden takainen yläleuan leikkaus. Ja raskaudet. Miksi siis käyttää kosmetiikkaa, jos sillä ei ole “muuttavaa” vaikutusta? Mitä ajattelen ihmisen kauneudesta?

Aloin meikata vasta ehkä parikymppisenä. En muista, että olisin lukiossa vielä juurikaan käyttänyt meikkiä. Nyt onkin hyvä haikailla sen ihon perään, mikä minulla silloin oli: tasainen, ihohuokosia ei näkynyt vaikka miten siristi silmiään, kuulas. Voi että! Muutettuani Helsinkiin opiskelemaan oli kosmetiikan tarjontakin kaupoissa heti erilaista, ja pian olin vakuuttunut siitä, että kaikenlaista kosmetiikkaa on hyvä kokeilla ja käyttää. Parinkymmenen vuoden aikana olen käynyt melkoisia vaiheita läpi kosmetiikassa, ja olen nyt ehkä melkein löytänyt sen kultaisen minulle sopivan keskitien. Olen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa ainakin noin viidentoista vuoden ajan, ja vaikka erehdyinkin välillä hukuttamaan ihoni liian moneen erilaiseen tuotteeseen yhtä aikaa, olen nyt oppinut luottamaan muutamaan sarjaan, joilla saan haluamiani tuloksia aikaiseksi ja pidettyä ihoni kunnossa. Eli vaikka ei peilistä katsova kuvajainen olekaan muuttunut Helena Christenseniksi, olen iloinen toimivista tuotteista, joita pintakuiva ja herkkä ihoni sietää ja kaipaa.

Käänteentekeväksi omalla kohdallani osoittautui Adina Grigoren vuonna 2015 julkaistu kirja Skin Cleanse: The Simple, All-Natural Program for Clear, Calm, Happy Skin. Grigore on S.W. Basics -ihonhoitosarjan luoja. Sarjan tuotteissa käytetään maksimissaan viittä eri ainesosaa. Olen kokeillut tuotteita ja ne ovat oikein mainioita, mutta käsittääkseni niitä ei tällä hetkellä saa (Yhdysvaltoja lukuun ottamatta tietenkään) muualta kuin tilaamalla Englannista. Kirja sai minut joka tapauksessa ajattelemaan ihonhoitoa eri tavalla. Grigore kehottaa pitämään välillä taukoa kaikista kosmetiikkatuotteista ja ikään kuin antaa ihon rebootata itsensä. Ainakin minun iholleni tällainen muutaman päivän tauko teki ihmeitä, vaikka en ehkä kokeilisi ihonhoitopaastoa keskellä talvea, jolloin iho ratkeilee pakkasviisarin tippuessa alaspäin. Tauon jälkeen palautin muutaman tuotteen käyttöön, ja varoin kuormittamasta ihoa liian monella vaikuttavalla ainesosalla. Toimii! Ja nyt siis muistakaa, etten todellakaan ole ihonhoidon ammattilainen, vaan puhun omasta kokemuksestani.

Minulla on edelleen liian paljon purnukoita hyllyilläni, ja ehkäpä nyt olen innostunut minimalistisesta lähestymistavasta. Erityisesti Jessica Rose Williamsin blogi on ollut minulle suuri inspiraation lähde, ja Williamsin YouTube video minimalistisesta ihonhoitorutiinista on mahtava. Mitä järkeä on läiskiä kasvoille aineita kymmenestä purnukasta, jos paremman lopputuloksen saa valitsemalla harkiten muutaman erinomaisen tuotteen? Loppupeleissä tällä tavalla toimiessa joskus raskii ehkä ostaa kalliimman ja itseä miellyttävän tuotteen, kun rahat eivät mene jokaisen uuden villityksen testaamiseen. Olen ollut myös onnekas: olen päässyt mukaan testaamaan eräiden suosikkimerkkieni tuotteita kuluneen vuoden aikana. Olen oppinut paljon sekä itsestäni, omasta ihostani että kosmetiikkatuotteista ylipäätään. Tästä kirjoitan mahdollisimman pian oman tekstinsä.

Koen, että kauneuskäsitykseni on aika laaja, ja ihmisen ulkoiseen kauneuteen vaikuttavat sisäiset seikat. Iloista asiaa ajatellessa kasvotkin näyttävät erilaisilta kuin murheen aallokossa pyristellessä. Jos ihminen ajattelee itsestään positiivisesti, hän luultavasti kohtelee itseään paremmin kuin huonon itsetunnon omaava. Esimerkkejä on lukuisia. Luin tänään Hesarista 24.8. julkaistun jutun “luontaisesti lämpimistä” ihmisistä ja mietin, että siinäpä vasta winwin-tilanne: lämpimästä ihmisestä jää kaunis mielikuva samalla, kun lämpimän ihmisen vaikutuspiirissä oleva ihminen kokee hyviä asioita. Kuten sanoin, kauneuskäsitykseni on hyvin laaja.

Yritän vielä summata kauneuskäsitystäni ja kauneudenhoitoa. Absolution Cosmeticsin perustaja Isabelle Carron puhuu kauneuden terapeuttisesta aspektista:
“I’ve always been so interested in Beauty because I believe, very deeply, in its therapeutic aspect. Beauty – in the broadest sense of the word – helps us to live. It has a healing effect and the the ability to take away our pain, relieve our doubts, make our fears disappear, and bring meaning back to our lives… .”
&
hän jatkaa kirjoittamalla siitä, miten uskoo kauneuden parantavaan voimaan, miten kauneus auttaa meitä korjaamaan itseämme ja korjaamaan maailmaa. Hän kirjoittaa holistisesta, monitasoisesta lähestymistavasta kauneuteen, ja kehottaa etsimään keinoja tuoda enemmän kauneutta elämään.
&
“Your Beauty is unique: it reflects your emotions, your environment, your inner self.” Suosittelen tutustumaan Beauty Therapy Absolutionin sivuun ja Instagram-tiliin. Ihonhoito ja meikkaaminen tuovat minulle iloa, ja iloisena näytän kauniimmalta. Hyvällä tuulella monet päivän aikana eteen tulevista asioista näyttäytyy mukavammassa valossa kuin, jos olisin suu sitruunalla. Tiedätte, miten tämä ajatusketju jatkuu. Pyrin näkemään tekemässäni työtehtävässä jotakin hyvää (kaunista), ostan kaupasta hyvää tekevää ruokaa, iloitsen sadepäivästäkun luonto saa vettä ja ilma raikastuu ja sitä rataa. Jokainen näistä pienestä asiasta ja siinä, miten asioihin suhtaudun, tuo kauneutta elämään. Ja en todellakaan ole tässä vielä mahdottoman hyvä – että näin ajattelisin aina – mutta tähän haluan pyrkiä. Ja onhan se vaan nyt mukavaa laittaa ripsivärit ripsiin, että silmätkin näkyvät paremmin Teams-kokouksessa.

Sitten vielä ne suosikkimerkkini:
Dr Hauschka
Provida (suomeksi tietoa Providasta löytyy esimerkiksi Ruohonjuuren sivuilta)
Oskia
Cattier Paris
Flow Cosmetics
Frantsila
Absolution Cosmetics

Published by Anu

Kahden lapsen äiti, taiteen tuijottelija, kirjoittaa ja lukee paljon, rakastaa merta ja New Yorkia. Kauniista asioista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: